Zij lieten hun eicellen invriezen, dit is hun ervaring

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om hun eicellen in te vriezen. In tegenstelling tot vroeger wordt het onderwerp steeds bespreekbaarder en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hoe meer vrouwen hun ervaring delen, hoe sneller we het taboe de wereld uit helpen.

Francesca – 26 jaar

Francesca voelt nog geen drang om snel aan kinderen te beginnen. Ze is 26 en mama worden staat niet bovenaan haar prioriteitenlijst. In haar omgeving lijkt er een heuse babyboom gaande. Haar Instagram-feed wordt overspoeld door zwangere buiken en schattige baby’s. Francesca laat zich niet uit haar lood slaan. Moeder worden is een grote verandering en pas als ze er 100% klaar voor is, wil ze ervoor gaan.

Francesca gaat niet over één nacht ijs. Ze besloot na veel overwegen om haar eicellen in te vriezen om zichzelf zo meer kans te geven wanneer ze zich wel klaar voelt voor een baby. Want wat niet is, kan nog komen.

Becky – 33 jaar

Becky was 33 jaar toen haar moedergevoelens de kop op staken. Maar dat was niet het enige, want ook Covid-19 maakte z’n intrede in de wereld. De lockdowns gaven haar de tijd om na te denken en ze kwam tot het besef dat er nog zoveel dingen waren die ze wou doen voor ze mama zou worden.

Om zichzelf meer tijd te geven, koos ze ervoor om haar eicellen te laten invriezen. Het voelde alsof er een gewicht letterlijk van haar schouders viel.

Emma – 37 jaar

Enkele jaren geleden liet Emma Ierland achter zich en verhuisde ze naar centrum Londen, dichtbij haar vrienden. Door de jaren heen heeft Emma zich heel wat zorgen gemaakt. Zou ze wel de juiste partner vinden? Ze informeerde zich over haar opties en besloot om haar eicellen te laten invriezen.

Ze vond haar ideale man, Mike. Toen ze een jaar later zwanger bleek, staken opnieuw heel wat onzekerheden de kop op. Zou ze wel een goede mama zijn? Zouden ze samen blijven of zou ze er helemaal alleen voor komen te staan? Vandaag is Emma moeder van 3 prachtige kinderen: Alex, Jane en Emmaline.

Haar ingevroren eicellen bleven lange tijd in het fertiliteitscentrum. Na de geboorte van zoon Alex en dochter Jane, kwam daar verandering in. Emma en Mike besloten om voor een derde kindje te gaan en deden daarom beroep op Emma’s ingevroren eicellen.

Vandaag kijkt Emma blij terug op de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt.

Anja – 36 jaar

Anja kan je het best omschrijven als ambitieus, gefocust en altijd goedlachs. Ze is blij met hoe haar leven er vandaag uitziet. Ze is gelukkig met haar vriend. Ze wonen samen in een prachtig appartement in een bruisende buurt en ook op het werk gaat alles goed. Geweldig zelfs, Anja is de rising star. Hard werken heeft haar nooit afgeschrikt. Haar carrière is momenteel haar absolute prioriteit, kinderen zijn voor later.

Kinderen zijn geen onbesproken onderwerp ten huize Anja. Samen met haar vriend besloot ze dat het verstandig was om alvast een aantal eicellen te laten invriezen. Ze weten dat het geen garantie is om later zwanger te worden, maar het geeft hen wel meer kans wanneer natuurlijk zwanger worden niet blijkt te lukken.

Anna – 28 jaar

Anna is een ontdekkingsreiziger. Ze kan niet wachten om alle hoeken van de wereld te verkennen. Van drukbezochte plekken tot afgelegen oorden. Anna leeft voor reizen en avontuur. Kinderen staan voorlopig nog niet op haar bucketlist. Nog niet althans, maar zeg nooit “nooit”.

Na enkele jaren het internet af te schuimen en te twijfelen, besloot ze toch extra informatie in te winnen bij een fertiliteitscentrum. Enkele openhartige gesprekken met de fertiliteitsarts later, werd de procedure om haar eicellen in te vriezen gestart. Haar eicellen wachten nu op haar in de fertiliteitskliniek en Anna kan doen waar ze vandaag gelukkig van wordt: reizen.

Elisa – 37 jaar

Elisa begrijpt als geen ander welke impact ingevroren eicellen kunnen hebben. Ze werkt als gynaecoloog in een fertiliteitscentrum in Spanje. Haar carrière verliep op wieltjes, maar haar liefdesleven kende een eerder hobbelig parcours. Iedere dag begeleidde ze in de fertiliteitskliniek van Zaragoza vrouwen die moeilijk zwanger raakten. Ze zag de pijn en hoe het knaagde aan de vrouwen in kwestie. Daarom besloot ze op 33-jarige leeftijd haar eicellen te laten invriezen. Het gaf haar onmiddellijk een gevoel van vertrouwen. Het gaf haar zelfzekerheid.

Doorheen de jaren besefte Elisa dat ze aan niemand verantwoording hoeft af te leggen over haar eicellen. Ze is niemand een uitleg verschuldigd en hoeft niemands goedkeuring om voor zichzelf te kiezen.

Camille – 36 jaar

VRT NWS sprak met Camille, een 36-jarige vrouw die na 2 lange relaties plots opnieuw single was. Zij kreeg een vorm van gemoedsrust door haar eicellen te laten invriezen. Camille heeft aan de lijve ondervonden hoe weinig er over het onderwerp gesproken wordt. Het taboe is nog lang niet weg. Soms zelfs met het gevolg dat men zich gefaald kan voelen als vrouw. Een complete misvatting die Camille met haar getuigenis de wereld wil uit helpen.

 

Lees het volledige interview met Camille

Wil je graag persoonlijk advies? 

Vind een fertiliteitskliniek in jouw buurt