Beïnvloedt de leeftijd de vruchtbaarheid van de vrouw?

2021-12-16

De vrouwelijke vruchtbaarheid en leeftijd vallen niet van elkaar los te koppelen. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over de invloed van onze leeftijd op onze vruchtbaarheid, zwanger worden na je 40ste, de voordelen en eventuele risico’s ervan. Doorgaans doen er nog veel geruchten de ronde over de vruchtbaarheid in het algemeen. Welke geruchten zijn pure nonsens en welke geruchten zijn correct? De antwoorden vind je hieronder.

De invloed van leeftijd op de vrouwelijke vruchtbaarheid?

Iedere vrouw start met een groot aantal (onrijpe) eicellen. Voor de geboorte heeft een foetus van 5-6 maanden 5 tot 7 miljoen eicellen. Bij de geboorte is dit aantal al gedaald tot een hoeveelheid tussen de 1 en 2 miljoen. Zodra een vrouw voor het eerst ongesteld wordt, is ze vruchtbaar. Vanaf dit moment daalt de ovariële reserve, beter gekend als het aantal eicellen, met gemiddeld een duizendtal eicellen per maand.

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 jaar en 30 jaar. De absolute vruchtbaarheidspiek valt over het algemeen rond het 25ste levensjaar. Vanaf 38 jaar neemt de kans op een natuurlijke zwangerschap per menstruatiecyclus sterk af. De kans op een natuurlijke bevruchting bedraagt dan ongeveer 10% per maand.

Wanneer we het hebben over onze leeftijd gaat het ook over de leeftijd van onze eicellen en de leeftijd van onze baarmoeder. Naarmate we ouder worden, neemt niet enkel de kwantiteit van onze eicellen af, maar ook de kwaliteit. Daar zorgt moeder natuur hoogst persoonlijk voor.

Zwanger worden na je 40ste

Er is al heel wat inkt gevloeid over dit onderwerp en het creëert waarschijnlijk alleen maar meer stress. Het is belangrijk om je te informeren zonder dat je verkrampt van de stress. Hoe meer je weet, hoe beter.

Verhoogde kans op tweelingen

Het is een fenomeen dat wetenschappers maar moeilijk kunnen verklaren, maar als je ouder bent dan 40 jaar heb je van nature meer kans op een tweeling en zelfs een meerling. Dit kan mogelijks het risico op een miskraam vergroten. Bovendien is het gebruikelijk dat tweelingen of meerlingen minder wegen bij de geboorte. Dit hoeft echter niet altijd een probleem te zijn.

De voordelen van een zwangerschap na je 40ste

Gezondheid van de kinderen

Iedereen zijn biologische klok begint op een ander moment te tikken. Sommige vrouwen hebben zelfs geen kinderwens. Hoe dan ook, het is allemaal oké. Enkele jaren geleden ontdekte een psychologe aan de Universiteit van Londen dat kinderen van “late moeders”, zoals ze het zelf omschrijft, doorgaans gezonder zijn. Dit zowel mentaal als fysiek. Deze conclusie trok ze nadat onderzoek aantoonde dat deze kinderen meer dan 20% minder kans hadden om zichzelf per toeval te verwonden. Ook hebben ze minder kans om op jonge leeftijd in het ziekenhuis te belanden.

Stabiele thuissituatie met een sociaal netwerk

De kans dat je een stabiele thuissituatie hebt gecreëerd rond je 40ste is groot. Ook je sociaal netwerk is mogelijks groter. Doorheen de jaren heb je duurzame vriendschappen opgebouwd en ook dat heeft een positieve invloed op je kinderen. Een fijne vriendengroep waarop je kan rekenen en met wie je plezier kan maken, zorgt er volgens het Nederlands Jeugdinstituut voor dat je als ouder meer ontspannen bent en meer zelfvertrouwen hebt. Dit bevordert de relatie met je kind.

Risico’s van een zwangerschap na je 40ste

1. Doodgeboorte en miskraam

De kans op een miskraam of een doodgeboorte ligt helaas veel hoger bij oudere vrouwen dan bij jongere. Waarom dit zo is, valt niet altijd te verklaren. Oudere vrouwen worden vaker ingeleid zodra ze hun uitgerekende datum bereikt hebben om het risico op een doodgeboorte zoveel mogelijk te verlagen.

2. Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd, is een ernstige zwangerschapsaandoening waarbij er sprake is van o.a. een hoge bloeddruk, die mogelijks fataal kan zijn voor zowel moeder als kind. De oorzaak van pre-eclampsie is niet bekend.

3. Zwangerschapsdiabetes of diabetes type 2 na de zwangerschap

Zoals de naam al doet vermoeden treft deze vorm van diabetes alleen zwangere vrouwen. De kans op zwangerschapsdiabetes is 4 keer zo hoog na je 40ste. Daarnaast is het ook mogelijk om na de bevalling diabetes type 2 te ontwikkelen.

4. Chromosoomafwijking

Oudere eicellen zijn vaak van mindere kwaliteit. Hierdoor delen ze zich mogelijks minder goed, wat kan leiden tot chromosoomafwijkingen.

Waarheden en nonsens over de vrouwelijke vruchtbaarheid ontrafeld

Feit of fabel 1: Je kan niet onmiddellijk na het stoppen met de pil zwanger worden.

Nonsens! Iedere vrouw is anders. Bij de ene vrouw kan het maanden tot haast een jaar duren voor de menstruatiecyclus opnieuw op gang komt, bij de andere gebeurt het haast onmiddellijk. Eens gestopt met de pil en een eisprong heeft plaatsgevonden, kan een vrouw dus zwanger worden.

Feit of fabel 2: Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

Klopt! Roken beschadigt niet enkel onze longen, onderzoek toont aan dat roken voor de bevruchting in een bepaalde mate ook invloed heeft op de vruchtbaarheid.

Feit of fabel 3: Een onregelmatige cyclus maakt je minder vruchtbaar.

Klopt! Dit heeft alles te maken met de tijd dat de eicellen krijgen om te rijpen. Een standaard cyclus duurt 28 dagen. Een cyclus van minder dan 25 dagen of langer dan 35 dagen kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.

Feit of fabel 4: Het aantal seksuele betrekkingen heeft invloed op de kans om zwanger te worden.

Klopt! Het aantal seksuele betrekkingen rond de ovulatie heeft zeker invloed op de slaagkans van een natuurlijke bevruchting.

Aantal seksuele betrekkingen Slaagkansen van een natuurlijke bevruchting
Minder dan 1x per week 16%
1x per week 30%
2x per week 45%
3x per week 50%

Feit of fabel 5: Na je 40ste ben je onvruchtbaar.

Nonsens! Ook na je 40ste kan je nog natuurlijk zwanger worden, maar zoals eerder vermeld, wordt de kans per cyclus kleiner, dit is onder andere te wijten aan de kwaliteit van de eicellen.

Er zijn genoeg voorbeelden van 40-jarige vrouwen die natuurlijk of via IVF behandeling zwanger worden en een kerngezonde baby op de wereld zetten. Denk maar aan Halle Berry die op haar 41ste en 47ste zwanger werd. Nicole Kidman zette op 41-jarige leeftijd een dochter op de wereld. Queen of pop, Madonna herself, kreeg haar tweede kind op 42-jarige leeftijd. Ook Eva Mendes toont de wereld dat je leeftijd maar een cijfer is. Na haar 40ste zette ze twee kinderen op de wereld. We sluiten het rijtje af met Cameron Diaz, die op haar 47ste beviel van een kerngezonde dochter.

Het klopt echter wel dat een zwangerschap na je 40ste meer risico’s met zich meebrengt en dat het proces om zwanger te worden niet altijd van een leien dakje loopt. De mentale en fysieke impact valt dus zeker niet te onderschatten.

Feit of fabel 6: Het vruchtbaarheidscijfers toont de vruchtbaarheid van de vrouw.

Nonsens! Het vruchtbaarheidscijfer is het gemiddeld aantal kinderen per vrouw tijdens haar vruchtbare periode. Het cijfer zegt bijgevolg niet enkel iets over de vrouwelijke vruchtbaarheid, maar ook over de mannelijke vruchtbaarheid en ook over de algemene kinderwens. Zo zien we dat de vruchtbaarheidsgraad in België gedaald is ten opzichte van bijvoorbeeld 1961.

Jaar Vruchtbaarheidscijfer in België
1961 2,64
2018 1,70

 

Word je binnenkort 40? Laat de risico’s je dan niet tegenhouden om moeder te worden. Ga langs bij je dokter en bespreek je kinderwens, de risico’s en de mogelijkheden. Ga zodra je zwanger bent naar alle aanbevolen gezondheidscontroles en screenings. En misschien nog één van de belangrijkste adviezen: geniet van je zwangerschap.

Is de 40 nog niet in zicht, maar wil je je kinderwens nog even uitstellen? Dan kan het invriezen van je eicellen misschien interessant zijn voor jou.

Vragen over de vrouwelijke vruchtbaarheid?

Hier vind je de meestgestelde vragen of neem contact op met een fertiliteitskliniek en kom meer te weten over de verschillende mogelijkheden.

Vind hier een kliniek in je buurt.

 

KEDP/DAEGIT/NL, date of creation 11/2021

Deel deze blog