Het kostenplaatje van eicellen invriezen

2022-03-24

Het invriezen van eicellen werd de laatste jaren steeds populairder. Waar het vroeger enkel gebeurde wegens medische redenen, kiezen steeds meer vrouwen om pro-actief hun eicellen te laten invriezen. Het invriezen van eicellen is niet goedkoop. Maar hoeveel kost een hormonenkuur? Hoeveel kost het om je eicellen te bewaren? Hoeveel bedraagt het kostenplaatje om eicellen in te vriezen? Wij geven jou het allesomvattende antwoord op jouw prangende vragen.

Waarom het invriezen van eicellen populairder wordt

We weten ondertussen dat je als vrouw het meest vruchtbaar bent tussen 20 en 35 jaar. Nadien wordt het aanzienlijk moeilijker om natuurlijk zwanger te worden, maar niet onmogelijk. Het is al lang geen geheim meer dat leeftijd de vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloedt.

Het grote voordeel van het invriezen van eicellen ten opzichte van het invriezen van embryo’s is dat je nog niet hoeft te weten wie de vader wordt: de man van je dromen, een donor… de opties liggen open. Je geeft jezelf letterlijk meer tijd.

Veel vrouwen zien het invriezen van hun eicellen als een soort verzekering. De waarheid is echter genuanceerder dan dat. Je eicellen laten invriezen vergroot je kans om op latere leeftijd nog kinderen te krijgen. Je ingevroren eicellen blijven 10 jaar bewaard of tot je 47 jaar wordt. Maar zolang je geen 47 jaar bent, wordt vaak de optie aangeboden om de standaardperiode van 10 jaar te verlengen.

Het is een hulpmiddel, maar een verzekering is het niet. Niemand kan succes garanderen. Laat je vooraf goed informeren alvorens je van start gaat met de procedure. Vraag bijvoorbeeld naar:

Lees ook onze handige conversatiegids om je nog beter voor te bereiden op je afspraak.

Kostenplaatje van eicellen invriezen: alle kosten op een rij

Vrouw kijkt naar beneden
Er is geen vaste prijs voor het invriezen van eicellen. De kosten kunnen variëren naargelang het fertiliteitscentrum alsook in functie van de respons van je lichaam op de hormonenkuur. Vermijd onaangename verrassingen en vraag bij je eerste consultatie naar het kostenplaatje bij jouw fertiliteitskliniek. Zo weet jij wanneer je welke kosten kan verwachten. Het totale kostenplaatje voor het invriezen van zo’n 20 eicellen schommelt tussen 4.000 en 5.000 euro. Dit op voorwaarde dat je optimaal reageert op de hormonenkuur.

Kosten voor hormooninjecties

Via een hormonenkuur wordt je eicelproductie gestimuleerd. De kuur bestaat uit hormooninjecties die je jezelf toedient gedurende 1 à 2 weken. Je hoeft dus niet voor iedere injectie op consultatie. Je gynaecoloog legt je haarfijn uit wat je moet doen. Hoe goed je op de medicatie reageert, is persoonlijk. Mogelijks volstaat één kuur niet om voldoende eicellen te kunnen “oogsten”. Per cyclus houd je best rekening met zo’n 1.000 à 1.200 euro voor de kosten van de hormooninjecties.

Kosten voor consultaties bij de gynaecoloog en onderzoeken

Een andere belangrijke kost zijn de consultaties, de echo’s, de bloedonderzoeken en eventuele andere onderzoeken. Deze kost is erg gebonden aan je gynaecoloog en het fertiliteitscentrum waar je in behandeling bent.

In sommige gevallen wordt een deel van deze kosten terugbetaald door de mutualiteit. We raden daarom aan om contact op te nemen met je mutualiteit.

Kosten voor de eicelpunctie

Een eicelpunctie neemt gemiddeld zo’n 30 minuten tijd in beslag, waarna de eicellen worden bevroren in vloeibare stikstof. Meestal vraagt de fertiliteitskliniek een forfaitair bedrag. Soms is het bedrag per cyclus, bij anderen is de prijs voor de volledige punctie. Het kostenplaatje is hier het meest onzeker. Vraag dit dus op voorhand goed na bij je behandelende arts.

Kosten voor de bewaring van de eicellen

De bewaring van de ingevroren eicellen is een jaarlijkse kost van gemiddeld 50 tot 100 euro, afhankelijk van je fertiliteitskliniek. Sommige centra bewaren je eicellen de eerste jaren gratis als onderdeel van de behandeling. Zo begin je pas na enkele jaren te betalen voor de opslag van je eicellen. Ook dit vraag je beter na alvorens het proces op te starten.

Vergeet de IVF-behandeling niet

Het kostenplaatje voor het invriezen van eicellen varieert dus tussen 4.000 en 5.000 euro. In deze kosteninschatting is er nog geen rekening gehouden met de bevruchting van de eicel en de IVF-behandeling. Onder bepaalde voorwaarden betalen verschillende mutualiteiten minstens een deel van de kosten van een IVF-behandeling terug. Neem om zeker te zijn, contact op met je ziekteverzekering.

Spreiding van de kosten

Wanneer je om niet-medische redenen je eicellen laat invriezen, komt de ziekteverzekering niet altijd tussenbeide. Ziekenhuizen proberen echter zoveel mogelijk mensen te helpen hun kinderdromen te realiseren. Daarom bieden veel van hen een afbetalingsplan aan zodat je de kosten van de behandeling kan spreiden.

Deze vrouwen lieten hun eicellen invriezen

Francesca bestudeerde grondig het kostenplaatje en koos bewust om haar eicellen te laten invriezen

Advocate Steffie De Backer doet haar verhaal aan de krant “De Standaard”. Net zoals zoveel andere vrouwen kwam ze rond haar 30ste oog in oog te staan met de vraag of ze ooit kinderen wou. Ze wou los van een relatie gelukkig en zorgeloos in het leven kunnen staan. Door haar eicellen in te vriezen geeft ze zichzelf meer tijd en een grotere kans om op latere leeftijd, wanneer zij er klaar voor is, te kiezen voor het moederschap.

Ook Francesca koos bewust voor het invriezen van haar eicellen. Op haar 26ste besefte ze dat een kinderwens niet uitgesloten was, maar nog niet voor onmiddellijk. Daarom besloot ze haar opties te onderzoeken en na lang overwegen de procedure te starten om haar eicellen te laten invriezen.

Vragen?

Heb je nog vragen over het invriezen van eicellen?

Hier vind je de meestgestelde vragen.

Vind een fertiliteitskliniek in je buurt

In België zijn er verschillende fertiliteitsklinieken waar je eicellen kan laten invriezen. Ontdek waar je precies terecht kan via onze clinic finder.

2022-029/BENL, date of creation 03/2022

Deel deze blog