Hoe je eicellen invriezen jezelf en je relatie meer ademruimte geeft

Heb je een kinderwens, maar zit je in een prille relatie, ben je nog niet klaar voor kindjes of ben je single? Als de kaap van 30 jaar in zicht komt, of als je die al voorbij bent, staat je biologische klok de romantiek in je leven wel eens in de weg. Je hebt immers geen tijd te verliezen, of zo voelt het althans. Zowel voor koppels als voor singles is het dan bijzonder stresserend om aan gezinsplanning te doen.

Herken je die druk op je liefdesleven? Je eicellen invriezen kan een manier zijn om de druk te verlagen, en een gezin te stichten in je eigen tempo. Het geeft je de best mogelijke kans om op latere leeftijd kinderen te krijgen, maar een garantie is het niet.

Kindjes? Graag, maar nu nog niet

Huisje-tuintje-kindje? Tegenwoordig is dat voor veel jonge mensen niet meer het ideaalbeeld als ze het volwassen leven instappen. Of in ieder geval niet meteen. Het is iets voor ‘later’, nadat ze de wereld hebben gezien, een carrière hebben opgebouwd, misschien nog een extra opleiding hebben gevolgd. De ideale partner en een gezin? Dat volgt wel als de tijd rijp is.

Tegenover pakweg 15 jaar geleden is er dan ook heel wat veranderd op de datingmarkt. Zo zijn er veel meer mensen bewust single, kopen ze alleen hun stekje, en willen ze pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen.

Het getik van de biologische klok

Wat echter niet veranderd is, is de leeftijd waarop je vruchtbaarheid als vrouw begint te dalen: 30. Vanaf je 30ste wordt de kans kleiner dat je natuurlijk zwanger raakt. Het aantal eicellen in je lichaam neemt razendsnel af en ook de kwaliteit ervan vermindert.

Lees ook: Wat gebeurt er met je eicellen als je ouder wordt?

De biologische klok begint dan ook steeds luider te tikken bij vrouwen die die leeftijd naderen. ‘Heb je nu nog altijd geen lief? Wanneer gaat hij je eindelijk ten huwelijk vragen? Ben je wel zeker dat dát de vader van je kinderen wordt? De tijd begint nu wel echt te dringen …’ De druk die daardoor op je liefdesleven komt te liggen, kan bijzonder groot zijn, of je nu single bent of in een (prille) relatie zit.

Kinderwens uitstellen?

Gelukkig is er naast de toekomstvisie van jonge mensen nog heel wat veranderd de afgelopen jaren. Dankzij belangrijke verbeteringen in de medische wereld en een bredere bekendheid bij het grote publiek, kiezen steeds meer vrouwen bewust om hun kinderwens nog even uit te stellen. Hoe? Ze laten bijvoorbeeld hun eicellen invriezen, om die dan hopelijk te kunnen gebruiken als ze wel klaar zijn om mama te worden. Of dat nu op 32, 35 of 40 jaar is? Dat maakt niet meer uit.

Minder druk, meer tijd

Door je eicellen in te vriezen, kan je de druk op je leven, je zoektocht naar een partner of je relatie aanzienlijk verminderen. Je moet er immers niet meer voor zorgen dat je alles op een rijtje hebt in een heel beperkte tijd, en dat je je kans op een kind gegrepen hebt wanneer je lichaam je zegt dat het kan.

Je kan weer meer beginnen te genieten, en voelt minder tijdsdruk. En misschien het belangrijkste: je hebt je toekomst helemaal zelf in handen. Daarover getuigen ook twee dappere vrouwen in ‘Pregnantish’, een podcast waarin mensen vertellen over hun bijzondere weg naar het ouderschap.

Wees klaar, wanneer jij er klaar voor bent

Je eicellen invriezen laat de rust weerkeren: 2 vrouwen getuigen

In de aflevering ‘Everything We’ve Known About Egg Freezing is Changing’ spreekt Andrea Syrtash, de host van de podcast, met Sarah Richards en Ko Im, twee vrouwen die ervoor kozen hun eicellen in te vriezen toen ze begin de 30 waren.

Sarah vertelt openhartig dat ze elke man met wie ze een date had, meteen uitvoerig zat te bestuderen en te evalueren. ‘Waar staat hij in het leven? En wil hij wel kinderen krijgen?’ Ze had al een heel stappenplan uitgedokterd van date 1 tot het perfecte gezinnetje. Dat legde een enorme druk op haar schouders om snel de ideale partner te vinden, want hey, de tijd dringt …

De mogelijkheid om haar eicellen in te vriezen, daar zag ze wel iets in. Het onderwerp boeide haar zo, dat ze besloot er een boek over te schrijven: ‘Motherhood Rescheduled: The New Frontier of Egg Freezing and the Women Who Tried It’. Heel wat vrouwen met wie ze sprak toen ze research deed voor haar boek, gaven toe dat ze zich enorm opgelucht voelden nadat ze hun eicellen hadden laten invriezen. De druk die Sarah ook zelf voelde, was weggevallen bij hen. En ook nadat ze zelf de stap had gezet om haar vruchtbaarheid te behouden, kwam bij Sarah de rust weer.

‘Je hebt meer tijd. In plaats van dat je de deur voor je ogen ziet sluiten, hou je hem zelf op een kier.’ Door de hele procedure te volgen om je eicellen in te vriezen, word je je er bovendien beter van bewust of en hoe je mama wilt worden, vult ze aan. Je stopt er zoveel moeite in, waardoor het je duidelijker wordt wat je waarden zijn en wat je wilt.

Ook Ko Im vertelt in de podcast over haar ervaringen. Voor haar is de beslissing om eicellen in te vriezen haar plan B. Ze heeft namelijk al jaren een heel sterke kinderwens, date erop los, maar lijkt de man van haar dromen maar niet te vinden. Daarom besloot ze op haar 32e om haar eicellen te laten invriezen.

Ko merkt ook dat de druk is weggevallen. Ze leeft nu met het idee: ik heb tijd. Ook al vindt ze het nog altijd belangrijk om iemand te vinden met wie ze een gezin kan beginnen, voelt het niet meer aan als een race tegen de klok.

En wat vinden mannen ervan als je vertelt dat je je eicellen hebt laten invriezen? Zowel Sarah als Ko reageren dat mannen, maar ook andere vrouwen, vooral heel geïnteresseerd zijn in wat dat hele proces precies inhoudt als ze erover praten. Voor mannen is het vast ook een opluchting dat er niet meteen aan kinderen gedacht moet worden als ze iemand ontmoeten.

Meer genieten, voluit leven, en een gezin stichten wanneer het past. Je kan er bewust voor kiezen. Je eicellen invriezen geeft je de beste kans om op latere leeftijd kinderen te krijgen, maar het is geen garantie. Lees er meer over bij onze veelgestelde vragen.

Bronnen:
Syrtash, A. (hoofdredacteur). (3 december 2019). Everything We’ve Known About Egg Freezing is Changing. [Audio podcast]. https://www.stitcher.com/podcast/pods/pregnantish/e/65764283

UZ Leuven. (14 januari 2020). Leeftijd en verminderde vruchtbaarheid. Geraadpleegd op 1 oktober 2020 via https://www.uzleuven.be/nl/fertiliteitscentrum/verminderde-vruchtbaarheid/leeftijd-en-verminderde-vruchtbaarheid

KEDP/DADWMD/NL, date of creation 10/2020

Deel deze blog