Wat gebeurt er met je eicellen als je ouder wordt?

‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd …’ Dat zinnetje heb je vast al zo vaak gehoord dat je ervan gruwt. Of in het beste geval vind je het een vreselijk cliché. Maar vrouwen die graag een kindje op de wereld willen zetten, kunnen het getik van hun biologische klok niet gewoon negeren.

Eérst de ideale partner vinden, je leven op orde hebben én carrière maken, allemaal voordat je aan kinderen begint? Geen eenvoudige klus. Die ‘tikkende klok’ blijkt niet zomaar een vervelend grapje, maar een terechte bezorgdheid. Je vruchtbaarheid verdwijnt niet plots als sneeuw voor de zon, maar ze blijft ook niet eeuwig bestaan. Ze begint immers sneller af te nemen rond je 30e. Wat gebeurt er dan in je lichaam? En wat kan je er wel of niet aan doen? Dat lees je hieronder.

De hoeveelheid eicellen

De voorraad vruchtbare eicellen van een vrouw blijft niet haar hele leven even groot. Een pubermeisje heeft ongeveer 400.000 vruchtbare eicellen, maar dat aantal daalt snel. Dr. Sherman Schreiber, auteur van ‘Beating Your Biological Clock’, legt uit dat jonge meisjes elke maand 1000 onrijpe eicellen verliezen zodra ze beginnen te menstrueren. Die afname is simpelweg een biologisch proces dat we niet kunnen veranderen.

Zo heeft de gemiddelde vrouw ongeveer 25.000 eicellen over als ze 37 jaar is, en nog slechts 1000 op 51-jarige leeftijd. Je zou kunnen denken: ja, maar … om een kind te krijgen, heb je slechts ÉÉN gezonde eicel nodig. Dan klinken die cijfers nog behoorlijk hoog. Maar een succesvolle bevruchting is meer dan een simpel rekensommetje.

De kwaliteit van de eicellen

Niet alle eicellen worden op dezelfde manier gevormd. Voordat een eicel klaar is om bevrucht te worden, ondergaat het verschillende celdelingen. Tijdens dat ingewikkelde, maar wonderbaarlijke proces vermenigvuldigen chromosomen zichzelf eerst. Daarna moeten ze weer perfect gesplitst worden terwijl de cel zich in tweeën verdeelt. Maar hoe ouder een eicel wordt, hoe moeilijker zo’n celdeling verloopt.

Enerzijds kan het foutlopen bij de chromosomen zelf. Als die te vroeg splitsen in het celdelingsproces, zal het uiteindelijke eitje een abnormaal aantal chromosomen bevatten. Dat heet aneuploïdie.

Anderzijds kan er een probleem optreden bij de structuren die rond de chromosomen liggen. De microtubili, zo heten die structuren, moeten ervoor zorgen dat de chromosomen in de juiste volgorde komen te liggen tijdens een celdeling. Bij ouder wordende eicellen hebben de microtubili echter vaak minder controle over het proces, waardoor ook in dit geval de eicel een verkeerd aantal chromosomen kan bevatten.

Wat gebeurt er als een eicel een abnormaal aantal chromosomen heeft? Het kan ofwel:

De conclusie? Hoewel veel oudere vrouwen toch op een natuurlijke manier een kind krijgen, stijgt het risico dat de eicel niet normaal ontwikkelt met de leeftijd, en daalt de kans op een gezonde baby.

Huidige en toekomstige oplossingen

Volgens professor Greg Fitzharris zal het in de toekomst mogelijk zijn om chromosomen uit de eicel van een oudere vrouw in te brengen in de eicel van een jongere vrouw. Op die manier blijft het genetisch materiaal volledig van jou (wat vandaag niet het geval is bij eiceldonatie), en zorgen de microtubuli van de jongere cel ervoor dat de chromosomen zich beter kunnen splitsen. Klinkt spannend, maar dat is nog toekomstmuziek.

Vrouwen die op voorhand nadenken over hun vruchtbaarheid, kunnen de jeugdigheid van hun eicellen wel behouden, zelfs vandaag al. Als ze hun eicellen laten invriezen als ze begin de 30 zijn, bijvoorbeeld, kunnen ze die later gebruiken eens ze beslissen dat de tijd rijp is voor het ouderschap.

Dit invriesproces, of ‘cryopreservatie van rijpe oöcyten’, is een behandeling die wordt uigevoerd in verschillende fertiliteitsklinieken overal ter wereld. Eicellen invriezen stopt de klok, waardoor de kwaliteit van de chromosomen en het celmateriaal errond hoog blijft.

Het is één van de beste oplossingen die er vandaag bestaan om de vruchtbaarheid te behouden. Er zijn dan wel geen garanties, maar om je kinderwens te laten uitkomen, neem je het best deze stappen: wees op de hoogte van je opties, wees voorbereid en plan vooraf.

Wil je meer lezen over het invriezen van eicellen? Neem dan een kijkje op onze website: eenbabyalsikerklaarvoorben.be.

Dit is een vertaling van:Fertility Choices. (z.d.). What Happens to Your Eggs as You Get Older? Geraadpleegd op 28 september 2020 via https://fertilitychoices.com
Klik op de hyperlinks in het artikel om de referenties te lezen.

KEDP/DADWME/BENL, date of creation 10/2020

Deel deze blog