Vruchtbaarheids­behandeling: IVF-behandeling
vs ICSI-behandeling

2022-10-03

Liet jij je eicellen invriezen en wil je overgaan tot een vruchtbaarheidsbehandeling? Of denk je erover na om je eicellen te laten invriezen, maar weet je niet zeker wat de vervolgstappen zijn? Blijf dan zeker lezen. Want in dit artikel gaan we dieper in op de IVF-behandeling en de ICSI-behandeling.

IVF-behandeling

Wat is een IVF-behandeling?

IVF staat voor “in-vitrofertilisatie”. In een fertiliteitslaboratorium worden de eicellen bevrucht met zaadcellen. Deze laatste kunnen afkomstig zijn van je partner of van een donor. De eicellen en zaadcellen worden samengebracht in een specifiek schaaltje met speciale vloeistoffen en in een incubator geplaatst. Na 12 tot 20 uur is zichtbaar of de eicel normaal bevrucht is. Als de bevruchting gelukt is, wordt het embryo maximum 5 dagen later in de baarmoeder geplaatst. Dit duurt slechts een 10-tal minuten. De terugplaatsing van het embryo verloopt via de vagina en is bovendien volledig pijnloos.

Zodra het embryo veilig plaatsgenomen heeft in je baarmoeder, kan je je dagelijkse activiteiten hervatten. Je kan opnieuw gaan werken of naar de bioscoop, inkopen doen, enzovoort. Algemeen wordt geadviseerd om de eerste dagen zware inspanningen, zoals sport, te vermijden. Ook een bezoekje aan de wellness, meer bepaald stoombad of sauna, stel je beter even uit.

Na 2 weken volgt dan de zwangerschapstest.

ICSI-behandeling

Wat is een ICSI-behandeling?

Een ICSI-behandeling, of voluit een Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, wordt vaak gebruikt in gevallen waarbij een IVF-behandeling geen optie is. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de zaadcellen of eerder mislukte IVF-pogingen.

Bij een ICSI-behandeling wordt één van de zaadcellen in een laboratorium opgezogen in een glazen naald. Nadien wordt deze ingebracht in één van de eicellen. Voor deze behandeling worden enkel rijpe eicellen gebruikt om de slaagkans te verhogen. Eenmaal de bevruchting gelukt is, wordt het embryo maximum vijf dagen later in de baarmoeder geplaatst.

Het verschil tussen een net geoogste eicel en een ingevroren eicel

De behandeling

IVF-behandeling of ICSI-behandeling met ingevroren eicellen

Gebruik je ingevroren eicellen? Dan wordt eerst bepaald hoeveel eicellen ontdooid worden om vervolgens een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan.

IVF-behandeling of ICSI-behandeling zonder ingevroren eicellen

Indien je je eicellen niet liet invriezen, moeten er eerst nog een aantal stappen gezet worden voor de bevruchting kan plaatsvinden. Het gaat hierbij om de stimulatie van je eierstokken door middel van hormoontherapie. Gedurende enkele weken krijg je een hormoonbehandeling waarna de eicellen via een eicelpunctie wordt geoogst.

De slaagkansen

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Eén van die redenen kan zijn omdat de natuurlijke vruchtbaarheid is afgenomen door bijvoorbeeld littekenweefsel of je leeftijd.

Zowel je baarmoeder als je eicellen worden ouder. Voor je eicellen betekent dit concreet dat ze in hoeveelheid afnemen, maar ook dat de kwaliteit erop achteruit kan gaan. Dit heeft alles te maken met de celdeling van de eicel. Dit is een belangrijke stap in het proces waarbij de eicel zich klaarmaakt voor een eventuele bevruchting. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker die deling verloopt, met mogelijke afwijkingen tot gevolg. In dat opzicht is het laten invriezen van je eicellen op jongere leeftijd juist een slimme zet. Zeker als je het moederschap niet volledig uitsluit, maar je vandaag nog niet klaar voelt voor deze grote stap. Op deze manier behoud je de jeugdigheid van je eicellen.

Wanneer je voor een vruchtbaarheidsbehandeling kiest zonder ingevroren eicellen, maar met net geoogste eicellen, kan je leeftijd een groot verschil maken.

De risico’s van een IVF-behandeling of ICSI-behandeling

Net zoals bij iedere medische behandeling, dragen ook een IVF en ICSI-behandeling bepaalde risico’s met zich mee. Deze kunnen zich doorheen de behandeling uiten.Hou steeds rekening met volgende risico’s:

  • De bevruchting is mislukt.
  • De bevruchting is gelukt, maar er is geen geschikte embryo.
  • Kans op overstimulatiesyndroom, waardoor je behandelende arts beslist om niet door te gaan met de behandeling.
  • Een miskraam.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Allergische reactie op de hormoontherapie.
Koppel bekijkt negatieve zwangerschapstest

 

Wat is het overstimulatiesyndroom?

Je eierstokken kunnen overreageren op de hormoonbehandeling. In dat geval zal je fertiliteitsarts bekijken wat de beste optie is in jouw situatie. Mogelijks wordt beslist om de dosis aan te passen, maar ook een stopzetting van de behandeling is een mogelijkheid.

De symptomen van overgestimuleerde eierstokken:

  • Misselijkheid
  • Pijn in de onderbuik
  • Gewichtstoename
  • Maagpijn

Merk je één van deze symptomen op tijdens je behandeling, contacteer dan onmiddellijk je behandelende arts.

Natuurlijke bevruchting

In tegenstelling tot wat je soms hoort circuleren, kan je na het invriezen van je eicellen nog steeds op natuurlijke wijze zwanger worden. De procedure om je eicellen te laten invriezen heeft in geen geval invloed op je natuurlijke vruchtbaarheid.

Wat wel invloed heeft, is de leeftijd van je eicellen, want die beïnvloeden mee de kwaliteit. Wil je hier meer informatie over? Wij hebben verschillende blogs waarin we dieper ingaan op het verband tussen leeftijd en vruchtbaarheid.

Vragen over een IVF-behandeling of ICSI-behandeling?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een vruchtbaarheidsbehandeling? Dan kan je altijd een kijkje nemen bij onze veelgestelde vragen of klop gerust aan bij je huisarts of gynaecoloog voor persoonlijk advies.

Vind een fertiliteitskliniek in je buurt

In België zijn er meer dan 25 fertiliteitsklinieken waar je terecht kan voor meer informatie of om je eicellen te laten invriezen. Vind een fertiliteitskliniek in je buurt.

 

2022-233/BENL, date of creation 09/2022

Deel deze blog