7 dingen die je wil weten
over de procedure om eicellen in te vriezen

2022-06-22

Het laten invriezen van je eicellen is geen beslissing die je van vandaag op morgen neemt. Het taboe wordt stilaan doorbroken en er wordt steeds vaker over gesproken. En maar goed ook! We zetten de 7 belangrijkste dingen, die je moet weten over de procedure om eicellen in te vriezen, op een rijtje. Zo maak je goed geïnformeerde keuzes.

1. De procedure om eicellen in te vriezen start met een intakegesprek

Eicellen invriezen kan zowel om medische als niet-medische redenen. Wanneer je als een vrouw een kankerbehandeling zal doorlopen, wordt dit gesprek vaak aangesneden. Dergelijke behandelingen kunnen namelijk de eicelreserve beïnvloeden. Door eicellen te laten invriezen geef je jezelf na de behandeling meer kans om voor het moederschap te gaan.

Andere vrouwen kiezen ervoor om de procedure om eicellen in te vriezen op te starten om niet-medische redenen:

  • Je voelt je nog niet klaar om moeder te worden.
  • Je hebt geen onmiddellijke kinderwens, maar wil niets uitsluiten.
  • Je hebt de geschikte partner nog niet gevonden.

Het zet de biologische klok niet volledig op pauze, want ook de leeftijd van je baarmoeder speelt een rol, maar toch geeft het veel vrouwen wat ademruimte.

Tijdens een intakegesprek kijkt de fertiliteitsarts of je in aanmerking komt om je eicellen te laten invriezen. Een open gesprek, bloedtesten, een echo en eventueel je familiegeschiedenis bepalen of je een geschikte kandidate bent voor de procedure. Komt in je familie vaak vroege menopauze voor? Zeg dit dan zeker tegen de fertiliteitsarts. Hoe meer je vertelt, hoe beter ze je kunnen adviseren.

Het intakegesprek is ook je kans om al je vragen stellen. Denk eraan: domme vragen bestaan niet. Je fertiliteitsarts geeft je met plezier meer uitleg en behandelt rustig al je vragen­­. Zo weet je aan het einde van het gesprek goed waar je aan toe bent.

Weet je niet goed wat je moet vragen? Deze vragenlijst kan je helpen:

  • Hoe vaak moet ik naar het fertiliteitscentrum gaan en wat gebeurt er bij elk bezoek?
  • Wat zijn mijn slaagkansen, rekening houdend met mijn leeftijd, familiegeschiedenis, gezondheid?
  • Hoeveel dagen moet ik vrijaf nemen?
  • Hoelang vriest het fertiliteitscentrum al eicellen in?
  • Is er een wachtlijst?
  • Wat gebeurt er met eicellen die niet werden gebruikt?

2. Een hormoonbehandeling om je eicellen op te wekken

Eenmaal alle tests en het intakegesprek achter de rug zijn, is het wachten tot je eerstvolgende menstruatie. Zodra deze start, geef je jezelf de nodige hormooninjecties. Dit zijn kleine spuitjes die je jezelf dagelijks toedient in je buik. Je behandelende arts toont je eerst hoe je dit moet doen.

In eerste instantie lijkt dit behoorlijk griezelig. De meesten onder ons zijn niet gewoon om zelf een spuit te zetten. Ook Ling Lin, een 33-jarige Amerikaanse die in 2020 haar eicellen liet invriezen in Nederland, gaf aan dit aanvankelijk vreemd te vinden. Gelukkig gaat dit gevoel over het algemeen snel voorbij en voel je je in no-time comfortabel bij het zetten van je hormooninjecties.

Aan het einde van je hormoonkuur wordt er opnieuw een echografie gemaakt om het effect van de hormonen te controleren.

3. Soms is één hormoonkuur niet voldoende

Bij Ling volstond één hormoonbehandeling om voldoende (zo’n 20) eicellen te kunnen oogsten. Maar dit is niet altijd het geval. Sommige vrouwen hebben na één hormoonkuur nog steeds niet voldoende rijpe eicellen, waardoor een tweede of zelfs derde behandeling dient opgestart te worden. Het resultaat van een dergelijke hormoonbehandeling is verschillend van vrouw tot vrouw.

4. De eicelpunctie gebeurt onder plaatselijke verdoving

Vrouw kijkt al glimlachend in de camera terwijl ze een selfie neemt
De volgende stap in de procedure is de eicelpunctie. In de meeste gevallen volstaat een plaatselijke verdoving om de eicelpunctie uit te voeren. Er is een bepaalde mate van gewaarwording, maar je ervaart geen pijn. Onder bepaalde voorwaarden en wanneer het medisch aangewezen is, wordt er gekozen voor een volledige verdoving. De procedure om eicellen te “oogsten” duurt gemiddeld zo’n 15 minuten, helemaal niet lang dus. Via de vagina worden de rijpe eicellen verzameld. Na de eicelpunctie worden je eicellen onmiddellijk bewaard in vloeibare stikstof op een temperatuur van zo’n -196 °C, voor optimale bewaring.

5. Dit is het prijskaartje om je eicellen in te vriezen

Er bestaat niet zoiets als een vaste prijs om je eicellen te laten invriezen. Iedere stap in het proces draagt een bepaalde kost met zich mee. Veel hangt af van het fertiliteitscentrum zelf. Meestal schommelt de kostprijs tussen € 4000 en € 5000.

Kom alles te weten over het totale kostenplaatje.

6. Nadien kan je nog steeds natuurlijk zwanger worden

Vrouw houdt dolgelukkig haar babybuik vast

Vaak wordt gezegd dat je na een procedure om je eicellen in te vriezen niet meer natuurlijk kan zwanger worden. Dit is echter één grote fabel. Je eierstokken en baarmoeder werken net zoals voordien[1]. Je hoeft je hierover dus zeker en vast geen zorgen te maken.

Om je nog meer gerust te stellen, is er een Belgisch onderzoek waarbij de kans op een natuurlijke bevruchting getest werd na een eicelpunctie. 95% van de geteste vrouwen die daarna
probeerde natuurlijk zwanger te worden, slaagde daarin zonder verdere medische hulp[1].

Vooral je leeftijd speelt een belangrijke rol om natuurlijk zwanger te worden.

7. Je eicellen laten invriezen is geen garantie

De procedure om je eicellen te laten invriezen is vaak succesvol gebleken. Het helpt veel vrouwen, maar het is fout om te denken dat het een garantie op succes is. Een verzekering bestaat niet.

Europese studies zijn wel hoopgevend. Ingevroren eicellen van vrouwen jonger dan 30 jaar zorgen voor een hogere kans op een geslaagde zwangerschap dan wanneer de vrouwen ouder waren wanneer hun eicellen werden ingevroren. Het ging meer bepaald over zwangerschapspercentages die schommelden tussen 36 en 61%[2].

Je kan in België tot de dag vóór je 45 jaar wordt, een eicelpunctie laten uitvoeren. De kans op succes is echter groter wanneer je je eicellen op jongere leeftijd laat invriezen. Ideaal start je de procedure om je eicellen in te vriezen op voor je 35ste. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit alsook het aantal eicellen sterk af.

Heb je vragen over de procedure om je eicellen in te vriezen?

Aarzel niet om ze te stellen aan je gynaecoloog of maak een afspraak in een fertiliteitscentrum. Via onze clinic finder kan je eenvoudig alle fertiliteitscentra in je buurt vinden, inclusief de nodige contactinformatie.

 

2022-131/BENL, date of creation 06/2022

[1] Stoop D et al. 2012. Effect of ovarian stimulation and oocyte retrieval on reproductive outcome in oocyte donors. Fertil Steril. 97(6):1328–1330.

[2] Rettner, R. R. (2016, 18 juni). 5 Surprising Facts About Egg Freezing. Life Science. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.livescience.com/55115-egg-freezing-surprising-facts.html

 

 

Deel deze blog