Eicellen invriezen: alles wat je altijd al wou weten

2021-12-16

Het invriezen van eicellen is nog vaak een procedure die onvoldoende gekend is. Het roept bijgevolg heel wat vragen op wanneer het onderwerp dan toch wordt aangesneden. Wat? Hoe? Waarom? Wanneer? Mogelijke risico’s? Waar? Wat nadien? Wat zijn de slaagkansen? Wat is de ervaring van anderen? In dit artikel beantwoorden we de meest prangende vragen over het invriezen van eicellen.

Eicellen invriezen: wat is het?

Het invriezen van eicellen, ook wel cryopreservatie van de eicellen genoemd, is een manier om de vruchtbaarheid te behouden. De methode laat je toe vitale, jonge eicellen te bewaren om later op een zelf gekozen tijdstip te laten bevruchten en in te planten in de baarmoeder in de hoop op een geslaagde zwangerschap.

Eicellen invriezen kan zowel om medische als niet-medische redenen. Desalniettemin is iedere reden een goede reden. Je hebt een kinderwens, maar…

Eitje met mutsje op
  • door een operatie loopt de vruchtbaarheid gevaar.
  • je wenst deze nog uit te stellen.
  • je hebt nog geen partner.
  • vroege menopauze zit in je familie.
  • een ziekte of de behandeling bedreigt je vruchtbaarheid.
  • je lijdt aan het syndroom van Turner.

Laat je informeren en bespreek met je arts

Het is belangrijk om je goed te informeren over je verschillende mogelijkheden, de risico’s en de slaagkansen. Bespreek je opties met je gynaecoloog en bepaal samen wat voor jou de meest geschikte keuze is.

De procedure om eicellen in te vriezen

Het is een intens proces dat je zeker niet mag onderschatten. Alles begint bij een gesprek bij je gynaecoloog. Met hem of haar bespreek je je situatie en kom je mogelijks uit bij het invriezen van je eicellen. Eerst gebeurt er een bloedafname om te controleren hoeveel eicelreserve er is, met andere woorden hoeveel eicellen er in de eierstokken zitten. Daarnaast wordt er ook gescreend op eventuele infectieziekten en de verschillende hormoonconcentraties in het bloed.

Vervolgens wordt er een echo genomen om de volledige eierstokfunctie te controleren. Hoe meer informatie gekend, hoe beter. Nadien volgt een hormonenkuur om de productie van eicellen te stimuleren. Via een echografie wordt er gecontroleerd of de eicellen voldoende gerijpt zijn en dus klaar zijn om “geoogst” te worden.

De pick-up van de rijpe eicellen duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Vervolgens worden de eicellen met vloeibare stikstof bevroren.

De slaagkansen van het invriezen van eicellen

Helaas is er geen garantie op een succesvolle zwangerschap, ook niet met ingevroren eicellen. Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben, waar de medische wereld geen antwoord op kan bieden. Ieder lichaam is anders en zekerheid heb je bijgevolg nooit.

Een belangrijke kanttekening hierbij is het feit dat de overlevingskansen van de ingevroren eicel bijzonder goed zijn. Met een overlevingspercentage van 91% laat het andere fertiliteitsbehandelingen ver achter zich.

 De mogelijke bijwerkingen van het invriezen van eicellen

Ieder lichaam reageert anders op de hormonenkuur en het proces van eicellen invriezen in z’n geheel. Zo ervaren sommige mensen krampen of pijn bij of na het “oogsten” van de eicellen. Bovendien kunnen sommige vrouwen stemmingswisselingen ervaren door de hormonenkuur. Gelukkig zijn deze bijwerkingen van voorbijgaande aard.

De week na je ingreep doe je het best kalm aan om je lichaam tijd te geven om te bekomen. Nadien kan je je normale activiteiten terug oppikken.

Merk je een gewichtstoename die je niet kan verklaren of ervaar je een opgeblazen gevoel? Dan kan dit mogelijks wijzen op OHSS, Ovariële Hyper Stimulatie Syndroom. Dit is een reactie op de vruchtbaarheidsmedicatie. De kans dat dit syndroom zich ontwikkelt, is echter klein, dankzij de vele voorzorgen die worden genomen.

Het prijskaartje om eicellen te laten invriezen

Het totale kostenplaatje, wanneer alles vlot verloopt, bedraagt zo’n € 4.000 tot € 5.000. Zeker geen klein bedrag dus. Dit komt omwille van deze verschillende stappen in het proces. Reken ook op een jaarlijkse kost voor de opslag van de ingevroren eicellen. Afhankelijk van het fertiliteitscentrum kost dit € 50 tot € 100.

Vraag dit dus zeker goed na bij je fertiliteitsarts.

Fertiliteitsklinieken

In België zijn er verschillende fertiliteitsklinieken waar je eicellen kan laten invriezen. Ontdek waar je precies terechtkan via onze clinic finder.

De ideale leeftijd om je eicellen te laten invriezen

Er is geen ideale leeftijd om eicellen in te vriezen. Desondanks zijn er verschillen. Volgens de wetenschap en de American Society for Reproductive Medecin kan je je eicellen het best laten invriezen als twintiger of jonge dertiger.

Lees meer over de invloed van de leeftijd van je eicellen op een succesvolle zwangerschap.

Hoelang worden eicellen opgeslagen?

Je eicellen invriezen is één ding, maar dan moeten ze nog gestockeerd worden tot jij er beroep op wil doen. Hoelang de eicellen worden opgeslagen varieert van land tot land. In België kunnen deze 10 jaar bewaard blijven of tot de vrouw in kwestie 47 jaar is.

Anderen aan het woord

VRT NWS sprak met Camille, een 36-jarige vrouw die na 2 lange relaties plots opnieuw single was. Zij kreeg een vorm van gemoedsrust door haar eicellen te laten invriezen. Camille heeft aan de lijve ondervonden hoe weinig er over het onderwerp gesproken wordt. Het taboe is nog lang niet weg. Soms zelfs met het gevolg dat men zich gefaald kan voelen als vrouw. Een complete misvatting die Camille met haar getuigenis de wereld wil uit helpen.

Lees het volledige interview met Camille.

Ook Becky deelt haar bevinden graag met de wereld. Deze 33-jarige vrouw voelde zich klaar voor het moederschap. Ze overwoog zelfs om een bewust alleenstaande moeder te worden… maar toen sloeg Covid-19 in al zijn hevigheid toe. Ze realiseerde zich gedurende de lockdowns dat er nog zoveel dingen waren die ze wou doen voor ze mama werd. Haar eicellen invriezen gaf haar meer tijd. Tijd om te reizen, tijd om fijne dingen te doen en tijd om iemand in alle rust te ontmoeten zonder bijkomende druk.

Lees meer over Becky’s verhaal.

En ze is lang niet de enige, want in de fertiliteitskliniek van het UZ Brussel merken ze een grote stijging in de vraag voor eicellen in te vriezen. Deze stijging is al jaren geleidelijk aan de gang, maar in 2021 is de stijging in rechte lijn verdergezet. De impact van Covid-19 op ons sociaal leven was niet te onderschatten. Singles hadden geen kans meer om mogelijke partners te ontmoeten, wat veel vrouwen aan het denken heeft gezet.

Professor De Vos, afdelingshoofd van de fertiliteitskliniek van het UZ Brussel merkt bovendien een verschuiving in het profiel van de vrouwen die kiezen voor het invriezen van eicellen. Vroeger ging het meestal over vrouwen ouder dan 35 jaar en single, vandaag laten ook steeds meer jonge vrouwen hun eicellen invriezen om zichzelf zo meer tijd te geven.

Lees meer over de invloed van Covid-19 en de kans op het moederschap.

Ook Fransesca en Anna doen hun verhaal.

Camille en Becky zijn lang niet alleen, ook Fransesca en Anna delen graag hun verhaal.

Ontdek hun getuigenis.

Vragen?

Heb je nog vragen over het invriezen van eicellen?

Hier vind je de meestgestelde vragen.

Je kan ook steeds met al je vragen terecht bij een erkende fertiliteitskliniek.

Vind een centrum bij jou in de buurt.

 

KEDP/DAEGIT/NL, date of creation 11/2021

Deel deze blog